Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

ΕΘΙΜΑ ΠΑΣΧΑ!!!

Αγαπημένα μας παιδάκια
Ελπίζουμε να είσαστε δυνατά ,γερά ,υπομονετικά και δημιουργικά μένοντας σπίτι.
Φτάσαμε μία εβδομάδα πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα και σε κανονικές συνθήκες θα είμαστε στο σχολείο και θα μαθαίναμε για το Χριστούλη και τα έθιμα της μεγάλης αυτής χριστιανικής γιορτής.
Παρακάτω υπάρχει ένας πίνακας αναφοράς με έθιμα που συνηθίζουμε να κάνουμε αυτές τις μέρες αλλά και έθιμα που γίνονται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Διαβάζουμε με τη βοήθεια των γονιών μας και τα συζητάμε. Ποιός θυμάται κάποιο από αυτά;
Φτιάξτε μια όμορφη ζωγραφιά με κάποιο από αυτά τα έθιμα-παραδόσεις και τις περιμένουμε με χαρά όταν επιστρέψουμε στο σχολείο.



ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ
To Σάββατο του Λαζάρου συνηθίζεται από τα παλιά χρόνια οι νοικοκυρές να φτιάχνουν "Λαζαράκια". Τα λαζαράκια είναι στην ουσια σταφιδοψωμάκια που τους δίνουμε το σχήμα ανθρώπου με σταυρωμένα χέρια , όπως ήταν δηλαδή ο Λάζαρος όταν τον βρήκε ο Χριστός. Η συνταγή και η διαδικασία είναι σχετικά εύκολη και μπορούμε να την κάνουμε στο σπίτι με τα παιδιά.
ΥΛΙΚΑ:
1 ΚΙΛΟ ΑΛΕΥΡΙ ΣΚΛΗΡΟ (ΓΙΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ)
1/2 ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΖΑΧΑΡΗ
2 ΦΛΙΤΖΑΝΙΑ ΣΤΑΦΙΔΕΣ(προαιρετικά)
1 ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΑ ΚΑΡΥΔΙΑ (ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΤΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΕΡΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ.)
2 ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΞΗΡΗ ΜΑΓΙΑ
2 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙΑ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΚΑΝΕΛΛΑ
ΓΑΡΥΦΑΛΑ Ή ΜΟΣΧΟΚΑΡΦΙΑ

Παίρνουμε ένα ποτήρι χλιαρό νερό και διαλύουμε τη μαγιά. Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μια πλαστκή λεκάνη. Κάνουμε μια γουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε τη ζάχαρη, το λάδι και τη διαλυμένη μαγιά. Ζυμώνουμε και αφήνουμε και τα παιδιά να ζυμώσουν προσθέτοντας χλιαρό νερό μέχρι η ζύμη να γίνει αρκετά σφιχτή. Προσθέτουμε τα καρύδια τις σταφίδες, την κανέλλα και ζυμώνουμε καλά. Η ζύμη δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια μας.
Μόλις η ζύμη ετοιμαστεί δίνουμε στα παιδιά από ένα μικρό μπαλάκι και τους ζητάμε να το κάνουν ανθρωπάκι αν θέλουμε περισσότερη ευκολία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κουπ πατ και τοποθετουνε τα λαζαράκια τους σε λαδόκολλα πάνω στο ταψί. Για ματάκια και στόμα βάζουμε μοσχοκαρφια.
Αναβουμε το φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία (40 - 50 βαθμούς κελσίου) και τα αφήνουμε μέχρι η ζύμη να φουσκώσει. Στη συνέχεια ανεβάζουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου και τα ψήνουμε εως ότου ροδίσουν.

 Ας θυμηθούμε τα δικά μας Λαζαράκια που φτιάξαμε την προηγούμενη χρονιά…


 Και τώρα ώρα για παιχνίδι! Επιλέξτε τον παρακάτω σύνδεσμο και μαντέψτε τα αινίγματα….Καλή διασκέδαση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου