Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΕΣ ΑΝΟΙΞΗ!!! ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ















 ΕΘΙΜΟ ΧΕΛΙΔΟΝΑΣ
Σε πολλές περιοχές της χώρας μας, την 1η Μαρτίου ή στις 21 Μαρτίου ημέρα της εαρινής ισημερίας, τα παιδιά γυρνάνε στα σπίτια κρατώντας ένα αρθρωτό ομοίωμα χελιδονιού, τη "χελιδόνα", και τραγουδούν ένα είδος καλάντων τα χελιδονίσματα. Το έθιμο της χελιδόνας έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και επιβιώνει μέχρι τις μέρες μας σε πολλά μέρη της Ελλάδας όπως στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τα Δωδεκάνησα.
 Τη "χελιδόνα" σε κάποιες περιοχές τη στολίζουν με φύλλα κισσού, χαρακτηριστικό της αειθαούς βλάστησης,  με ζουμπούλια ή άλλα ανοιξιάτικα λουλούδια, κι αλλού της κρεμούν κουδουνάκια ή πολύχρωμα χαρτιά.
 Οι ¨χελιδονιστές" που ήταν κυρίως παιδιά αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις ενήλικες, γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας τον ερχομό των χελιδονιών. Παλιά, οι νοικοκυρές έδιναν στα παιδιά λάδι, κρασί, σιτάρι, αλεύρι, αυγά και σε λίγες περιπτώσεις χρήματα. Τα λεφτά και τα προϊόντα που μάζευαν τα παιδιά δεν τα κρατούσαν για τον εαυτό τους αλλά τα αφιέρωναν στην εκκλησία.......


Έτσι κι εμείς αναβιώνοντας το έθιμο αυτό επισκεφθήκαμε το 5ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης μας και  τραγουδήσαμε τα "χελιδονίσματα" στους μαθητές της Α΄τάξης και του  Ειδικού Σχολείου.
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!

Ήρθε ήρθε η χελιδόνα
ήρθες κι άλλη μελιδόνα
κάθισε και λάλησε
και γλυκά κελάηδησε!
"Μάρτη, Μάρτη μου καλέ,
και Φλεβάρη, φοβερέ
κι αν φλεβίσεις κι αν τσικνίσεις
καλοκαίρι θα μυρίσεις.
Κι αν χιόνισες κι αν κάκισες
πάλι άνοιξη θ' ανθίσεις.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ 

Μάρτη, Μάρτη βροχερέ 
και Απρίλη δροσερέ
τα πουλάκαι κελαηδούν
τα δεντράκια φύλλα ανθούν,
τα πουλάκια αυγά γεννούν
κι αρχινούν να τα κλωσσούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου